Sayangi Badan Anda ! Jom Sihat dengan Shaklee !

Say NO to BPA bottles !

Sebenarnya ramai ibu2 kat luar sana masih lagi tak tahu tentang kewujudan BPA & BPA Free dekat botol susu di seluruh pasaraya, kebanyakan mereka masih membeli botol susu hanya mengikut citarasa & kehendak seperti botol susu yang cute & murah semestinya, lagi2 main hangkut je time sales botol susu yg berlonggok tu kan ..

aku pon sebenarnya semenjak dah ada internet & lebih banyak membaca baru juga tahu tentang BPA bottle, since preggy dah ramai cakap tentang BPA Free bottle .. mula2 tak paham sangat, rupa2nya kandungan bahan plastik yang boleh memudaratkan kesihatan terutamanya bayi & kanak-kanak !!

ibu2 tahu tak yang mana satu BPA & BPA Free ?? perbezaan yg sangat ketara kita boleh nampak seperti gambar di bawah :

*sumber gambar dari bharian.com.my
sebelah kiri adalah BPA Free (tak berapa lutsinar) & kanan adalah BPA (sangat lutsinar & jernih)

INFO: Bisphenol A (BPA)
- Bahan kimia industri yang digunakan dalam penghasilan botol susu bayi polikarbonat
- Boleh menyebabkan gangguan kepada sistem hormon sekali gus mengganggu sistem fungsi tubuh bayi
- Botol susu bayi bebas BPA biasanya dilabel `bebas BPA' pada bahagian bawah botol.
- Botol susu bayi polikarbonat yang mengandungi BPA bersifat keras dan lutsinar
- Ia boleh dikenal pasti melalui kod identifikasi plastik yang biasa didapati di bawah botol susu bayi.
- Kod terbabit ialah nombor 7, nombor 7 dan PC, nombor 7 dan `other'
- Alternatif botol susu bayi di pasaran ialah yang diperbuat daripada polypropylene (PP), polyethersulfone (PES), polyamides (PA) dan kaca. 

akan tetapi jika botol BPA dikendalikan dengan cara yang betul ianya tidak memudaratkan, tapi kalau rasa was-was better buang saje botol tersebut jika takut ia memudaratkan kesihatan anak kita.

INFO: Panduan pengendalian botol susu bayi polikarbonat:
- Steril botol susu bayi mengikut arahan pengendalian pada label atau yang diberikan oleh pengeluar, jika ada.

- Jika tiada panduan, pengguna perlu merendam botol susu bayi polikarbonat dalam air yang mendidih selama lima hingga 10 minit.
- Elak menggunakan air panas secara terus dalam botol susu bayi polikarbonat untuk membancuh susu.

- Guna peralatan mencuci botol susu yang sesuai seperti span dan berus lembut bagi mengelakkan permukaan dalam menjadi rosak dan bercalar.

- Sentiasa periksa permukaan dalam botol susu dan jika ada kesan calar atau rosak, ia perlu diganti.

- Jika tiada kerosakan, botol susu perlu diganti setiap enam bulan.



aku sendiri pon masih lagi menyimpan botol susu yang BPA sebabnya ia adalah hadiah2 dari orang time diorang melawat eyman semasa bayi dulu .. nampaknya kena buang la (tapi macam sayang sebab ia adalah hadiah pemberian orang) *boleh lagi berfikir camtu lagi kannn

berkisar tentang entry aku yang lepas, itu adalah contoh2 botol yang BPA Free .. harga boleh tahan lagi, tapi sekarang aku dah survey botol2 yang berjenama murah pon dah ada BPA Free yekk seperti PUREEN (sebab baru je beli)

 
*botol ni sangat lembut, confirm jatuh tak pecah !

*design ni bawah botol dia boleh buka , senang nak basuh .. comel lak tu :))

jangan lupa semak label dulu baru membeli :)) sekiann

3 comments:

Zura said...

bagus gak info ni.akk ade dgr kt berita baru2 ni.tp mcm besela..akk xtau cane nk beza.lgpon botol2 tu suma dh lama jd label2 suma dh ilang & dh buang...

Elina said...

sbnrnya benda dah lama, baru skrg je kerajaan kita sedar .. negara2 lain dah alert benda ni,

aien said...

as salam kenal
saya pong baru jek tukar pada BPA free nih, beli brand Pigeon besh, anak suke sbb puting sungguh lembut n harga murah hehe