macam mane dengan cuti 2 hari semalam .. adekah sgt hebat ?? bagi saye terlebih hebat .. entah dari mane datang tenaga yang super hebat untuk saya melakukan 2 kerja dalam 1 mase :)) thank Allah
resipi ni datang nye dari cik kak hana, saye selalu skodeng2 blog dia .. curi2 resepi untuk perut sendiri ni~ sorry ye kak!! name 'gigil' tu saye saje2 letak, al kesahnye .. mula2 buat puding ni saye still slow & steady, didihkan air & serbuk agar2, lepas tu bace turutan yang last sekali dia suh buat cepat2 sebab takut agar2 cepat sejuk .. menggigil terus tangan ni, blend roti, jd roti pon x berape nak hancur .. tp sedap gak, sebab ade roti ketul2 dalam tu , jadi mem'marbe' pon gigil jadinye ! :)) maceh ye kak, anak bujang kita laju je menelan puding ni .. belum sempat potong nak lagi ~ kita paste resipi kat sini yekk
Bahan-bahan
- 4 keping roti
- 2 biji telur
- 1/2 cawan susu pekat
- 170ml susu cair
- 8gram serbuk agar2
- 1/2 cawan gula - bleh kurangkn
- 2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
- 31/2 cawan air= hana gune cwn biasa 230ml
- 2 sudu besar serbuk koko (bleh juga guna choc emulco)
- Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
- Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
- Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
- Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. kacau cepat2!
- Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat. ulang hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
- Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk!
2 comments:
akk dh salu sgt wat menda nih...sdp sgtkan...tp tu la...cam muak sket...tp mmg kelaaasss....
ni baru 1st time kak, takut jgk nak wat puding ni .. takut terlembik @ terkeras~ menjadi pon
Post a Comment