Sayangi Badan Anda ! Jom Sihat dengan Shaklee !

puding roti marble gigil :))

Salam semua,
macam mane dengan cuti 2 hari semalam .. adekah sgt hebat ?? bagi saye terlebih hebat .. entah dari mane datang tenaga yang super hebat untuk saya melakukan 2 kerja dalam 1 mase :)) thank Allah


resipi ni datang nye dari cik kak hana, saye selalu skodeng2 blog dia .. curi2 resepi untuk perut sendiri ni~ sorry ye kak!! name 'gigil' tu saye saje2 letak, al kesahnye .. mula2 buat puding ni saye still slow & steady, didihkan air & serbuk agar2, lepas tu bace turutan yang last sekali dia suh buat cepat2 sebab takut agar2 cepat sejuk .. menggigil terus tangan ni, blend roti, jd roti pon x berape nak hancur .. tp sedap gak, sebab ade roti ketul2 dalam tu , jadi mem'marbe' pon gigil jadinye ! :)) maceh ye kak, anak bujang kita laju je menelan puding ni .. belum sempat potong nak lagi ~ kita paste resipi kat sini yekk 


Bahan-bahan

  • 4 keping roti
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 170ml susu cair
  • 8gram serbuk agar2
  • 1/2 cawan gula - bleh kurangkn
  • 2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
  • 31/2 cawan air= hana gune cwn biasa 230ml
  • 2 sudu besar serbuk koko (bleh juga guna choc emulco)
Cara-cara
  1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
  2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
  3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
  4. Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. kacau cepat2!
  5. Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat. ulang hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
  6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk!

2 comments:

Zura said...

akk dh salu sgt wat menda nih...sdp sgtkan...tp tu la...cam muak sket...tp mmg kelaaasss....

Elina said...

ni baru 1st time kak, takut jgk nak wat puding ni .. takut terlembik @ terkeras~ menjadi pon