empunya resipi tak dapat nak bagitahu, sebabnye main salin2 je dari web .. resipi senang ingat & senang buat
Bahan A
3 cwn tepung gandum
3 sudu besar susu tepung
3 sudu besar lemak sayuran
3 sudu besar gula castor
Bahan B
200ml air suam
2 sudu teh instant yeast (brand moi)
=> 20ml air tambahan (jika perlu), bergantung kepada jenis tepung
Cara-cara:
- Satukan semua jenis Bahan A, Masukkan bancyhan Bahan B ke Bahan A, masukkan air tambahan jika perlu. kemudian uli doh hingga licin dan lembut.
- Terus terap atau bulat-bulatkan dan letak inti pilihan.
- Perap hingga naik 2 kali ganda, lebih kurang 30 minit.
- goreng dgn api sederhana hingga warna keemasan.
- salut gula icing atau celup dgn coklat cair.
*yg sendiri tambah : lepas celup ke coklat cair , terus tabur gula manik & coklat rice. :)) selamat mencube
0 comments:
Post a Comment