Sayangi Badan Anda ! Jom Sihat dengan Shaklee !

Death by choclate cake


Salam,
bile tengok kek coklat ni, teringat2 malam time dia duk dalam oven lagi ! punye la excited tunggu dia masak sebab yang ni try cube resipi lain, alih2 lagi 15 min nak masak, tupp2 takde letrik .. sabo je la !! gelabah dah ni pikir kek yang dok dalam tu~ g try suluh pakai henset, hehehe !! nasib menjadi .. agak2 lembap gitu, time tu jgk la potong & makan nak merasa takut lain jadinye, kang ke tong sampah la jawab nye ~ yang ni tengok kat cik mat punye blog !! kalau nak tengok lebih gebusss versi cik mat meh sini , mmg gebuss (jelesss la) * kita copy yer cik mat :))


BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan mentega, dicairkan
3 biji telur, grea A
1 3/4 cawan gula halus
2 cawan tepung gandum
*
1 cawan serbuk koko
*
1 camca teh baking powder
*
1 camca teh soda bicarbonate
*(*disatukan dan diayak)
1 cawan air panas mendidih
1 cawan susu cair (mat guna jenama
"Ideal")
1 camca teh esen vanilla
Secubit garam

BAHAN GANACHE :-)
300 g coklat masakan
*
1 camca teh mentega
*
3 - 4 camca besar susu cair
*(*satukan dan masak dengan kaedah double-boiler hingga coklat cair, kacau rata dan boleh digunakan)

BAHAN HIASAN :-)
Strawberry secukupnya
Chocolate curls secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Putar telur dan gula hingga kembang, masukkan esen vanilla dan putar rata. Masukkan susu, garam dan mentega cair tadi, kacau rata.
  2. Masukkan tepung tadi sedikit demi sedikit sambil dikacau dengan kaedah kaup balik, hingga sebati. Akhir sekali masukkan air panas dan kacau rata, tuang dalam "bundt pan" berukuran 10 inci yang telah dilenser..boleh lihat contoh di sini....
  3. Bakar pada suhu 160C selama 50 - 1 jam atau hingga masak. Sejukkan dahulu sebelum dikeluarkan dari tin. Hias dengan chocolate ganache, chocolate curls dan strawberry. Boleh dihidangkan.
  4. Nak pesan, jika bakar guna tin aluminiun biasa, alas dasar tin dengan kertas minyak dan sapu dengan sedikit mentega dan bakar suhu pada 175C. Kalau guna tin yang warna hitam, guna suhu seperti yang disyorkan dalam resipi, 160C...Selamat mencuba!

0 comments: