Sayangi Badan Anda ! Jom Sihat dengan Shaklee !

Tips Payudara Kekal anjal Selepas Bersalin

Ramai wanita yang inginkan payudara kekal pejal selepas bersalin. Selepas bersalin, ramai mama bimbang dengan perubahan bentuk payu dara mereka. Untuk pengetahuan mama aktiviti penyusuan bukan punca utama payu dara kendur. Sebaliknya ia disebabkan oleh kehamilan.
Bagi memastikan payu dara sentiasa pejal, anda digalakkan mengamalkan senaman ringkas. Gerakan mudah ini mampu merangsang otot payu dara agar sentiasa tegang dan anjal.

PUSING BAHU
Duduk di atas kerusi dengan bahu tegak. Pusing secara membulat pada kedua-dua arah. Ulang sebanyak 12 kali bagi setiap arah.

TEKAN TAPAK TANGAN
Temukan kedua-dua belah telapak tangan dan tekan secara bertentangan pada bahagian tengah tapak tangan. Tahan selama 10 saat baru dilepaskan. Lakukan senaman ini sebanyak 10 kali.

TANGAN KE ATAS
Tegakkan kedua bahagian lengan pada sudut 90° dan gerakkan keduanya ke atas dan silangkan bahagian pergelangan tangan setinggi yang boleh. Ulang langkah ini sebanyak 10 hingga 12 kali.

KUATKAN OTOT DADA
Berdiri tegak dan angkat lengan hadapan sehingga paras siku. Cuba tegangkan otot dada dan lengan dengan pergerakan. Kira satu hingga lima kemudian baharu dilepaskan. Ulang langkah ini sebanyak 10 kali.

Sumber: Majalah PaMa


PENGAMBILAN SUPPLEMENT UNTUK MEMBANTU PAYUDARA PEJAL SELEPAS BERSALIN
 
PAYUDARA terdiri daripada tisu-tisu dan otot-otot untuk menyokong keanjalannya, jika tidak dijaga dengan baik ia menjadi semakin kendur dan hilang keanjalan.


Energizing Soy Protien
ESP adalah minuman yang tinggi dengan PROTIN yang menolong untuk menggantikan sel-sel lama dengan yang baru. Apabila sel baru terbentuk maka otot-otot yang terbina juga lebih sihat dan kuat untuk menyokong payudara. Sebab itu ramai ibu menyusukan bayi yang minum ESP akan rasa payudara semakin cantik dan tegang.

Alfalfa
Alfalfa adalah herba yang telah digunakan untuk penjagaan payudara secara semulajadi. Alfalfa boleh bertindak seperti estrogen, hormon semula jadi yang menyumbang kepada pertumbuhan payudara. Estrogen adalah hormon wanita yang bertanggungjawab untuk meningkatkan saiz payudara. Walaupun badan anda secara semulajadi akan menghasilkan estrogen semasa anda melalui akil baligh dan juga sehingga anda berumur 18 atau 19 tahun, tidak ada salahnya memberi tumpuan kepada makanan yang mengandungi estrogen untuk membantu payudara anda kekal pejal dan tegang. Alfalfa adalah makanan yg kaya dengan mineral, vitamin dan phyto-estrogen yang menggalakkan pertumbuhan payudara.
Berminat boleh hubungi saya :
Lynna 018-9636949
Email : orked3112@gmail.com 

0 comments: